• Direk Hat: (0342) 3172188 - Fax:(0342) 3604423

İlk ve Acil Yardım (Paramedik), Acil Sağlık Hizmetleri’nde, yaşam zincirinin anahtarı olarak tanımlanan ve hastane öncesi acil bakımın önemli bir parçasını oluşturan; genellikle kritik durumdaki hastaya ya da yaralıya ilk anda müdahale eden bilgi ile donatılmış, her türlü olay karşısında ne yapacağını bilen, etik kurallara göre hareket eden profesyoneldir.

 

AMACI: Bu programın amacı, sağlık kuruluşları başta olmak üzere diğer kurum ve kuruluşların acil sağlık hizmeti veren birimlerinde görev yapacak nitelikli insan gücü yetiştirmektir.

 

Eğitim Süresi: 2 yıl

Diploma Türü: Önlisans

Laboratuar Sayısı: 1

Öğrencilerde Aranan Nitelikler Fiziksel Özellikler: Bu programa alınacak öğrencilerin, tam teşekküllü resmi bir hastaneden, sürücü belgesi almaya engel olmayan bir beden yapısı ve ruh sağlığına sahip olduklarını belgeleyen rapor almaları; kurtarma, taşıma işlerinde yeterli vücut yapısı ve gücüne sahip olmaları; öğretim programı gereği ikinci sınıfta araç kullanmalarının zorunlu olması nedeniyle kayıt tarihinde 17 yaşını tamamlamış olmaları gerekir. Bu programa kayıt olacak öğrenciler uygulamalı derslerde mesleğin gerektirdiği üniformayı giymek zorundadır.

Yüksekokulda Eğitim Sırasında Yapılan Staj Uygulamaları ve Süresi: İlk ve Acil Yardım programının I. Sınıf yaz döneminde 20 iş günü ve II. Sınıf yaz döneminde 20 günlük zorunlu uygulaması ve II. Sınıfın Bahar yarıyıl döneminde de haftada 5 gün olmak üzere 14 hafta hastane uygulaması yapılmaktadır.

Programı Bitirenlerin Unvanı ve Çalışma Alanları: Bu program mezunları Sağlık Teknikeri unvanı almaktadır. Mezunlar, Kamu ve özel kuruluşların acil yardım birimlerinde, Acil sağlık hizmeti merkez idare birimlerinde, Acil yardım istasyonları, Acil yardım, hasta nakil ve özel donanımlı ambulans servislerinde, Acil yardım kontrol ve komuta merkezlerinde görev yapabilirler.

İş İmkanları: KPSS sınavını kazanmış olmak ve atanmak şartı ile bu sektördeki Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışabilecekleri gibi Özel Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Sağlık Teknikeri olarak çalışabilirler.

Mesleğin Geleceği: Öğrencilerimiz Yüksekokulumuzda başarılı olduktan sonra Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin açmış olduğu Dikey geçiş sınavına girip başarılı olduğu takdirde, Lisans eğitimi yapmaya hak kazanırlar. Gelişen teknolojiyle beraber sağlık kuruluşları kalifiye elemanlara ihtiyaç duyduklarından üniversite mezunlarını tercih etmeye başlamakta ve gelecekte daha da önemli olması beklenmektedir.

Dikey Geçiş Yapılabilen Bölümler :

Programımızdan mezun olan öğrenciler “Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri, ” bölümlerine dikey geçiş ile geçebilmektedirler.